Szeretettel köszöntelek a Egészséges Test Lélek Szellem közösségi oldalán!
Csatlakozz Te is közösségünkhöz! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Egészséges Test Lélek Szellem vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Egészséges Test Lélek Szellem közösségi oldalán!
Csatlakozz Te is közösségünkhöz! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Egészséges Test Lélek Szellem vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Egészséges Test Lélek Szellem közösségi oldalán!
Csatlakozz Te is közösségünkhöz! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Egészséges Test Lélek Szellem vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Egészséges Test Lélek Szellem közösségi oldalán!
Csatlakozz Te is közösségünkhöz! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Egészséges Test Lélek Szellem vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Ezt a témát Müller Zoltánné indította 14 éve
Osszuk meg, ki mit és hogyan készíti el ételeit, úgy hogy mindenki szívesen fogyassza, és ne okozzon konfliktust azon család tagjainak sem, akik nem szeretnének egészségesen táplálkozni!
Hozzászólások eddig: 46
Müller Zoltánné üzente 14 éve
Rántott tofu szezámmagos bundában
Az alábbi feltét készülhet más zöldség alapanyagból is (padlizsán, cukkini stb.).
A panírozómassza nem tartalmaz tojást.
Ha elhagyjuk a morzsába forgatást, akkor pakora-t kapunk.
Hozzávalók:
1 csg tofu (a füstöltet javaslom)
Panírozómassza:
10 dkg sárgaborsóliszt
1 mk só
1/2 mk hing
1/2 mk kurkuma
1 tk pirospaprika
víz
Bunda:
zsemle- vagy kenyérmorzsa
szezámmag
Elkészítése:
A panírozómasszához összekeverem a sárgaborsólisztet a fűszerekkel (kurkuma, hing, pirospaprika) és a sóval, majd annyi vizet adok hozzá, hogy keverhető, de ne túlságosan híg legyen. Sűrűbb palacsintatészta állagúra emlékeztessen.
A felszeletelt tofut ebbe a masszába forgatom, majd meghempergetem a szezámmaggal elkevert zsemle- vagy kenyérmorzsában.
Forró olajban pirosra sütöm.
Tetszőleges körettel tálalom: rizs, hajdina, köles, quinoa, bulgur, burgonya stb.
Salátával egészíthető ki.
Tipp: száraz kenyérből diódarálón ledarálva készítsünk házi kenyérmorzsát.
Müller Zoltánné üzente 14 éve
Zöldséges szamósza
Hozzávalók:
Tészta:
10 dkg sárgaborsóliszt
10 dkg finomliszt
20 dkg teljes kiőrlésű liszt
5 dkg pálmazsír
1 mk só
víz – kb. 2 dl
Töltelék:
3 ek olaj
1 kk fekete mustármag
1,5 kk római kömény
½ mk őrölt gyömbér
1/4 kk asafoetida (hing)
1/2 kk kurkuma
1 kk garam masala
15 dkg vegyes zöldség apróra vágva
olaj a sütéshez
Elkészítése:
A tésztát összeállítom: a pálmazsírt elmorzsolom a liszttel és a sóval, majd víz hozzáadásával összegyúrom. Ne legyen ragacsos! Kis időre pihentetem.
Ezalatt elkészítem a tölteléket.
Egy serpenyőben olajat forrósítok, melybe beleszórom a fekete mustármagot és egy fedő alatt kipattogtatom (a fedő azért kell, mert kiugrálnak!)
Hozzáadom a római köményt, a gyömbért, a kurkumát, az asafoetidát, majd az apróra vágott zöldségeket. Fedő alatt párolódni hagyom.
A végén kerül bele a garam masala.
A pihenni félretett tésztát kisebb darabokra vágom, mindegyiket kis gombóccá gömbölyítem, majd egyenként kör alakúra kinyújtom. A közepükre az időközben összepárolódott zöldségkeverékből teszek kb. 1 tk-nyi mennyiséget, majd félbehajtom.
A széleknél szépen lehajtogatom, így egyfajta barázdát kap. Az ügyeseké úgy néz ki, mintha fonták volna…
Jól záródjon le és ügyelni kell arra, hogy ne lyukadjon ki sehol a tészta.
Bő, forró olajban megsütöm mindkét oldalát.
Müller Zoltánné üzente 14 éve
Rántott karfiol
Hozzávalók:
1 fej karfiol
A panírozómasszához:
10 dkg sárgaborsó liszt
1 kk. só
1 kk. hing
1/2 kk. kurkuma
1 tk pirospaprika
víz
zsemlemorzsa (tönkölyös)
Elkészítése:
A karfiolt rózsáira szedem, megmosom és megfőzöm.
Közben elkészítem a panírozómasszát: a sárgaborsólisztet összekeverem a fűszerekkel (kurkuma, hing, pirospaprika) és a sóval, majd annyi vizet adok hozzá, hogy keverhető, de ne túlságosan híg legyen. Sűrűbb palacsintatészta állagúra emlékeztessen.
Mikor kihűlt a karfiol, beleforgatom előbb ebbe a (pakora) masszába, majd zsemlemorzsában is meghempergetem.
Forró olajban kisütöm.
A panírozómasszánál használtam a „pakoramassza” kifejezést. Nos, a valódi pakora: fűszeres csicseri- vagy sárgaborsólisztbe (azaz pakora masszába) mártogatott, olajban kisütött feltét, mely különféle zöldségekből készülhet, például: karfiol, hagyma, burgonya, sárgarépa, tökfélék…
Mivel én most zsemlemorzsában is meghempergettem a karfiolokat, ezért ez nem valódi pakora, hanem inkább rántott karfiol.
Müller Zoltánné üzente 14 éve
Rántott cukkini
Hozzávalók:
1 - 2 cukkini
Panírozáshoz:
10 dkg sárgaborsó liszt
1 kk. só
1 kk. hing
1/2 kk. kurkuma
1 tk pirospaprika
víz
kenyérmorzsa
szezámmag
Elkészítése:
A cukkinit meghámozom és karikákra vagy négyszög alakúra vágom.
Elkészítem a panírozó masszát (az eljárás hasonló a rántott karfioléhoz): a sárgaborsólisztet összekeverem a fűszerekkel (kurkuma, hing, pirospaprika) és a sóval, majd annyi vizet adok hozzá, hogy keverhető, de ne túlságosan híg legyen. Sűrűbb palacsintatészta állagúra emlékeztessen.
A cukkinikarikákat beleforgatom ebbe a masszába, majd a szezámmagos kenyérmorzsában is meghempergetem.
Forró olajban kisütöm.
Müller Zoltánné üzente 14 éve
Rántott szejtán
A búzahúst (szejtánt) vehetjük készen is bioboltban, de vehetünk sikérport is, amiből otthon elkészíthetjük a búzahúst, illetve én egyenesen tönkölybúzalisztből készítem, abból kimosom a keményítőt és marad a sikér.
Igaz ez kicsivel több munkát igényel így.
Készíthető nagyobb adag is, ami lefagyasztható.
Hozzávalók:
nyers búzahús szeletekre vágva (a képen)
Panírozómassza:
10 dkg sárgaborsóliszt
1 kk. só
1 kk. hing
1/2 kk. kurkuma
1 tk pirospaprika
víz
zsemlemorzsa (tönkölyös)
Elkészítése:
Elkészítem a panírozó masszát: a sárgaborsólisztet összekeverem a fűszerekkel (kurkuma, hing, pirospaprika) és a sóval, majd annyi vizet adok hozzá, hogy keverhető, de ne túlságosan híg legyen. Sűrűbb palacsintatészta állagúra emlékeztessen. A szejtándarabokat beleforgatom ebbe a masszába, majd meghempergetem zsemlemorzsában.
Forró olajban pirosra sütöm.
A választott körettel (rizs, burgonya, hajdina stb.) főételként tálalom.
Müller Zoltánné üzente 14 éve
Szezámos burgonyalabda
Hozzávalók:
½ kg burgonya
1 ek szezámmag
½ mk gyömbérpor
1 mk kurkuma
1 mk hing
1 tk pirospaprika
2 ek sárgaborsóliszt
2 mk só
Elkészítése:
Héjastul megfőzöm a burgonyákat. Mikor megfőtt, lehúzom a héját és összetöröm. A szezámmagot szárazon (olaj nélkül) megpirítom, óvatosan, nehogy odaégjen.
Az összetört burgonyához hozzáadom a szezámmagot, a gyömbért, a kurkumát, a hinget, a petrezselymet, a sót, a pirospaprikát és elkeverem 2 ek sárgaborsóliszttel.
Labdácskákat formázok belőle, melyet bő olajban kisütök.
Müller Zoltánné üzente 14 éve
Rántott kelbimbó (tojás nélkül)
Hozzávalók:
friss kelbimbó
Panírozó massza:
10 dkg sárgaborsó liszt
1 kk. só
1 kk. hing
1/2 kk. kurkuma
1 tk pirospaprika
víz
kenyérmorzsa (tönkölyös)
olaj
Elkészítése:
A kelbimbót megtisztítom külső leveleitől, megmosom, majd párolóedényben meggőzölöm. Közben elkészítem a panírozómasszát az alábbiak szerint:
A sárgaborsólisztet összekeverem a fűszerekkel (kurkuma, hing, pirospaprika) és a sóval, majd annyi vizet adok hozzá, hogy keverhető, de ne túlságosan híg legyen. Sűrűbb palacsintatészta állagúra emlékeztessen.
Belemártogatom az időközben megpuhult és kihűlt zöld fejecskéket, majd megforgatom darált kenyérmorzsában.
Bő olajban kisütöm.
Javaslat: köretként tört krumpli, mártásként napraforgótejföl készíthető
Müller Zoltánné üzente 14 éve
Szurokfüves szójás egybesült
Feltétnek főzelékhez vagy köret mellé készíthető, változó ízesítéssel illetve alapanyagból. Szója helyett gyalult cukkinivel vagy sárgarépával is készülhet.
Hozzávalók:
2 szelet kenyér / teljesörlésű
4 ek szójagranulátum
½ fej vöröshagyma
½ mk borsikafű
1 mk szurokfű
csipet szárított rozmaring
1 tk só
1 tk pirospaprika
olaj
Elkészítése:
A kenyeret kevés vízbe beáztatom, hozzáadom a szójagranulátumot. Mikor felszívta a vizet, hozzáadom az apróra vágott vöröshagymát és a fűszereket. Alaposan összekeverem. Ha nem áll össze, akkor kevés lisztet és/vagy keményítőt adok hozzá. (A sülés utáni szeletelhetőség miatt fontos ez, hogy vágás után is egybemaradjon).
Egy őzgerincformát kiolajozok és belesimítom a masszát. Sütőbe téve megsütöm.
Mikor kihűlt, hosszúkás tányérra borítom és szeletelem.
Müller Zoltánné üzente 14 éve
Lencsefasírt
Hozzávalók:
(kb. 15 db)
25 dkg lencse
½ tk őrölt édesköménymag
½ tk garam masala
½ tk gyömbérpor
½ tk őrölt koriander
1 tk pirospaprika
2 lapos tk só
½ lilahagyma
kenyér(morzsa)
keményítő (1-2 ek)
olaj
Elkészítése:
A lencsét átválogatom, megmosom, megfőzöm. Miután kihűlt kicsit áttöröm, hozzáadom a fűszereket, az apróra vágott hagymát és annyi kenyérmorzsát, amennyit magába szív. Keményítőt adok hozzá (1-2 lapos ek), fasírtokat formázok belőle és olajban kisütöm.
Müller Zoltánné üzente 14 éve
Gyömbéres spárga
Hozzávalók:
1 csokor spárga
2 ek olívaolaj
1 tk római kömény
1 tk reszelt gyömbér (ha nem kapunk frisset, használjunk ½ mk gyömbérport)
2 tk citromlé
½ tk só
½ tk őrölt fehér bors
Elkészítése:
A spárgasípok szár felőli végét levágjuk és a külső héját lehámozzuk. Tetszőleges nagyságúra feldaraboljuk.
Serpenyőben felforrósítjuk az olajat, beletesszük a római köményt, hagyjuk kicsit pattogni, majd hozzáadjuk a gyömbért vagy a gyömbérport, a borsot és a sót.
Rövid pirítás után beledobjuk a spárgasípokat és kevés vizet ráöntve, fedő alatt megpároljuk.
Mikor elkészült, azaz megpuhult, meglocsoljuk a frissen facsart citromlével.
A borsra érzékeny gyomrúak használjanak borsikfafüvet (csombor), melyet csak a sütés végén adjanak az ételhez, különben megkeseredik.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Új hozzászólás