Egészséges Test Lélek Szellem: Táplálkozzunk helyesen! (fórum)

Szeretettel köszöntelek a Egészséges Test Lélek Szellem közösségi oldalán!

Csatlakozz Te is közösségünkhöz! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 133 fő
  • Képek - 3 db
  • Videók - 14 db
  • Blogbejegyzések - 7 db
  • Fórumtémák - 13 db
  • Linkek - 8 db

Üdvözlettel,

Egészséges Test Lélek Szellem vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Egészséges Test Lélek Szellem közösségi oldalán!

Csatlakozz Te is közösségünkhöz! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 133 fő
  • Képek - 3 db
  • Videók - 14 db
  • Blogbejegyzések - 7 db
  • Fórumtémák - 13 db
  • Linkek - 8 db

Üdvözlettel,

Egészséges Test Lélek Szellem vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Egészséges Test Lélek Szellem közösségi oldalán!

Csatlakozz Te is közösségünkhöz! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 133 fő
  • Képek - 3 db
  • Videók - 14 db
  • Blogbejegyzések - 7 db
  • Fórumtémák - 13 db
  • Linkek - 8 db

Üdvözlettel,

Egészséges Test Lélek Szellem vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Egészséges Test Lélek Szellem közösségi oldalán!

Csatlakozz Te is közösségünkhöz! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 133 fő
  • Képek - 3 db
  • Videók - 14 db
  • Blogbejegyzések - 7 db
  • Fórumtémák - 13 db
  • Linkek - 8 db

Üdvözlettel,

Egészséges Test Lélek Szellem vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Táplálkozzunk helyesen!

Ezt a témát Müller Zoltánné indította 14 éve

Igen, helyesen!

Helyes táplálkozás fogalma:
A szervezetünk egészséges működéséhez szükséges táplálék, mennyiségi és minőségi bevitele, amely segíti az egészségünk fenntartását! (szerintem :))))

Hozzászólások eddig: 73

Új hozzászólás

A hozzászólás hossza legfeljebb háromezer karakter lehet

Ez egy válasz üzenetére. mégsem

Hozzászólások

Müller Zoltánné üzente 11 éve

Házi sajtot készítettünk - kapros-fokhagymás házi sajt

A minap éppen sajtot majszolgattam a konyhában, amikor is rám tört a felismerés, hogy már ez sem a régi. A bolti trappista sajtok többsége szinte ehetetlen. Vagy túl kemény, vagy túl puha, vagy túl zsíros. Erre is igaz általánosságban az, hogy a "tejipar szemete". Mivel mostanában a "csináld meg magadnak otthon" korszakomat élem, azon gondolkodtam, vajon hogyan készíthetnék otthon sajtot...

Mivel nem tanyán nőttem fel, így városi gyerekhez méltó módon a választ sem a szomszéd nénikénél kerestem, hanem az interneten. Eszembe nem jutott volna, hogy a keresőbe beírva: "házi készítésű sajt", mennyi találatot fogok kapni. Az embert az interneten elönti az információ, csak győzzön szemezgetni...

Én is ezt tettem. nekiálltam a sok finomnak látszó házi finomság receptjeinek átböngészésének, és hosszas olvasgatás után Panda és Tigris házi készítésű sajtreceptje mellett tettem le a voksot. Miért? Mert tetszett az aprólékosságuk, és a részletekbe menő leírásuk.

Válasz

Müller Zoltánné üzente 11 éve

Hozzávalók kb. 0,5 kg házi készítésű sajthoz:

5 l friss, hőkezeléstől még mentes termelői tej.
5 evőkanál biológiai erjesztésű ecet
1 cs friss kapor
2-3 gerezd fokhagyma

Nem kívánom a teljes szöveget Pandáék blogjából átvenni, akit a legapróbb részletek is érdekelnek, ott elolvashatja. Én csak a saját utunkat járva szerzett tapasztalatokat osztom itt meg.

Házi sajt elkészítése:
Tömören a folyamat lényege: fel kell forralni a tejet, majd ecet hozzáadásával ki kell választani belőle a savót, majd ezt követően le kell szűrni. Az így kapott masszából lesz majd a finom házi készítésű sajtunk, amit ennél a fázisnál többféle fűszer hozzáadásával is ízesíthetünk. A megfelelően ízesített masszát tömöríteni, préselni kell, majd hűtőbe rakva pihentetni kicsit. Azután nincs már egyéb dolgunk, mint fogyasztani...

A feleségemmel nagy izgalommal láttunk neki a házi sajt készítésének. Odatettük egy kilenc literes fazékban a tejet a tűzre, és vártuk, hogy felforrjon, ami nem is olyan sokára meg is történt. Ekkor jöttem rá, hogy az amúgy elsőre túl nagynak látszó fazék nem is olyan nagy. Még ebből is majdnem kifutott a tej. Amikor felforrt, lezártuk alatta a gázt, és szépen lassan, folyamatosan kevergetve elkezdtük adagolni hozzá az ecetet. Nekünk az öt liter tejhez elegendő volt az öt evőkanál ecet. látszott, ahogy szépen kezd alkotóira válni a tej. Amikor ezzel végeztünk, és már úgy láttuk, teljesen végbement a folyamat, elkezdtük leszűrni. Mivel nekünk csak nagy lyukú tésztaszűrőnk van, ezt úgy oldottuk meg, hogy abba belefektettünk egy tiszta, öblítőszagtól mentes konyharuhát, és abba kezdtük el beleönteni.


Az eredmény egy túróhoz hasonló állagú massza. Amíg szépen lassan csepegett belőle a víz, vágódeszkát vettünk elő, és apró kis darabkákra vágtuk a friss kaprot. Az illata egyszerűen csodás volt. A fokhagyma gerezdeket ráreszeltük a masszára, majd rászórtuk a kaprot is. Kézzel jó alaposan belegyúrtuk a még forró masszába, aminek köszönhetően az egész konyhát átjárta a mindent átható kapros-fokhagymás illat. Aki nem szereti, válasszon másfajta fűszerezést.

Ekkor még nem tettünk bele sót, mert sokkal szimpatikusabb volt számunkra az a megoldás, hogy majd kívülről besózzuk, ami elvileg átjárja majd a sajtot. Lehet, hogy mi rontottunk el valamit, de ez nem így lett, így azt tanácsolom mindenkinek, hogy ha sózni is akarja saját készítésű házi sajtját - mi javasoljuk -, akkor azt is itt, ennél a fázisnál tegye meg, gyúrja bele azt is a masszába.

Válasz

Müller Zoltánné üzente 11 éve

Ez után jött a préselés. Erre szintén sokféle módszer olvasható a világhálón az egymásba pakolt, össze-vissza furkált műanyag dobozoktól egészen a vizes kancsóval és egyéb veszélyes módokon lesúlyozott sajtig. Mi nem akartunk ennyit akrobatikázni a dologgal, így csak nemes egyszerűséggel a konyharuha négy sarkát összefogtam, majd elkezdtem csavarni, míg erőmből kitelt. Egy részt ez jót tett a sok házi finomságon alakváltozást szenvedett testemnek :-) másrészt pedig szép kerek, cipó alakú sajtot eredményezett. Ezt követően egy kis ideig hagytuk pihenni a friss házi sajtunkat csak úgy simánk a konyhapulton. Kb. fél-egy óra múlva jó alaposan bedörzsöltük sóval (aki megfogadja a tanácsunkat, és még massza korában besózza, annak ezt a folyamatot már nem kell elvégeznie). Ezt követően betettük a hűtőbe, és hagytuk állni egy egész éjszakát.

Fontosnak tartom megemlíteni, hogy a sajt a pihentetés során még összeérik, amitől keményebb, tömörebb, azaz végeredményében szárazabb házi készítésű sajtot kapunk. Ezért azért tartottam fontosnak megemlíteni, mert amikor konyharuhába tekerve csűrtem-csavartam, folyton az volt az érzésem, hogy nem vagyok ehhez elég erős, mert mindvégig nagyon puhának tűnt a sajt. Másnap, mikor kivettük a hűtőből, és megvágtuk, hogy megkóstoljuk életünk első saját házi készítésű sajtunkat, akkor alaposan meglepődtünk. A kést már beleszórni si nehéz volt, amit az a felismerés követett, hogy vágni sem volt könnyebb.

Mindent összegezve úgy érzem, van pár fázisa a házi sajtkészítésnek, amely egyéni kitapasztalást kíván, és nem lehet pontosan leírni mit és hogyan kell csinálni. De ettől függetlenül nagyon jó móka volt nekem és a feleségemnek is a házi sajtkészítés. A másnapi reggeli pedig kimondottan jólesett a saját sajtunkat majszolgatva. :-) Hozzáteszem, ezzel az ízesítéssel isteni finom, ha lila hagyma karikákat eszünk mellé.

Minden vállalkozó szelleműnek sok sikert és jó étvágyat kívánok a saját készítésű házi sajtjához. Még egy apróság: ha esetleg van kedve valakinek, és szereti az ínyenc falatokat, akkor tehet el belőle olíva olajban.

Válasz

Müller Zoltánné üzente 12 éve

A mértékletes fogyás csökkenti a rák kockázatát

A mértékletes fogyás egy új tanulmány szerint az egyes daganattípusokkal összefüggésben álló gyulladás szintjét is csökkenti.

A Cancer Research májusi számában megjelent kutatás eredményei azt mutatják, hogy azok az idősebb nők, akik csak fogyókúrával, illetve fogyókúrával és testmozgással testsúlyuk legalább 5 százalékát leadták, a legfontosabb vérmarkerek, a C-reaktív fehérje és az interleukin-6 jelentős csökkenését tapasztalták. E jelzők megnövekedett szintje a szívbetegség kockázata mellett több daganattípus, köztük az emlőrák, a vastagbélrák, a tüdőrák és a méhdaganat magasabb kockázatával is összefüggésben állnak.

A seattle-i Fred Hutchinson Rákkutató Központ kutatói Dr. Anne McTiernan vezetésével azt a következtetést vonták le az eredményekből, hogy a kalóriacsökkentés és a megnövelt testmozgás révén elért fogyás valóban csökkenti a gyulladásos biomarkerek szintjét, ezáltal csökkentheti a rák kockázatát is a túlsúlyos és elhízott menopauzán átesett nőkben.


A kísérlet során a nőket három csoportba osztották: az első kalóriacsökkentett étrendet követett, a második közepes-élénk aerob edzést végzett hetente ötször 45 percben, a harmadik pedig mindkettőt. Az egyéves kutatási időszakban a csak diétázó csoportban 36 százalékkal csökkent a C-reaktív fehérje szintje, a fogyókúrázó és testedzést végző csoportban pedig 42 százalékkal mérséklődött a szint. Az interleukin-6 szint a diétás csoportban 23, a diétázó és mozgó csoportban pedig 24 százalékkal csökkent. A legnagyobb csökkenést azokban a nőkben mutatták ki, akik testsúlyuk legalább 5 százalékát leadták. A testmozgás önmagában nem befolyásolta a gyulladásos markerek szintjét.

Arról nincs adat, hogy a 438 vizsgált nőből hányban alakult ki később daganat, de a C-reaktív fehérje 40 százalékos csökkenése a kutatók szerint ”várhatóan csökkenti az emlő-, a méh- és más daganattípusok kockázatát a menopauzán átesett nőkben”.

Válasz

Müller Zoltánné üzente 12 éve

ÉDESÍTŐSZER !!

OLVASSÁTOK EL FIGYELMESEN!

UGYANAZ A GYÓGYSZERGYÁRTÓ CÉG TALÁLTA KI NEKÜNK, AZ ASZPARTAM TARTALMÚ ÉDESÍTŐSZEREKET, MINT AKIK, MÁR A VÍRUS KIROBBANÁSA ELŐTT, ÁRULTÁK A VILÁGNAK, A H1N1 OLTÓANYAGÁT!!!

Az aszpartam-(édes )mérgezés

Az aszpartam-mérgezés a nyolcvanas évek óta jól őrzött titok! Számos kutatás és a tapasztalatok egyértelműen kimutatták mérgező és betegségeket előidéző hatását. Az aszpartam egy veszélyes adalékanyag, ami a testbe kerülve rákkeltő anyagokra bomlik és elmegy modernkori horrornak, amit odabent művel. Vajon miért nem lehetett hallani erről eddig? A diéta-ipar egy dollármilliárdos üzlet. Az ember azt gondolná,hogy a könyvek szerzői, vagy az élelmiszer ipari cégek húzzák a nagy hasznot belőle. És nem. Persze nekik sem megy rosszul, de a játszma igazi nyertese a gyógyszeripar. Hogy hogy jön a gyógyszer az aszpartamhoz? Egyszerű.
Egy gyógyszercég kutatója fedezte fel véletlenül az aszpartamot, egy fekély elleni szerrel való kísérletezés közben. A cég pedig a G.D. Searle, aki gyógyszergyártó létére képes volt 28 millió dolláros veszteséget elkönyvelni és több száz, a gyógyszereik miatti káros mellékhatások ügyében indított pert elveszteni. Ugye, milyen megbízhatónak tűnnek? A Searle egyik leányvállalatát végül a Monsanto vásárolta meg ésNutraSweet néven dobta piacra az édesítőszert.

Válasz

Müller Zoltánné üzente 12 éve

Izgalmuk érthető volt, hiszen ez a szer többszázszor édesebb a cukornál, fillérekbe kerül előállítani és a diéta-nemzet minden ilyenre vevő. A probléma ott kezdődött, hogy az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hivatal, az FDA nem óhajtotta engedélyezni a felhasználását, lévén az anyag bizonyítottan rákkeltő és az idegeket is károsítja. Később valahogy eltűntek a vizsgálati dokumentumok, a kísérletekhez használt egerek nem voltak hozzáférhetőek boncolásra és a kormányhoz eljuttatott dokumentumokban már csak néhány homályos következtetés szerepelt. Ennyi elég is volt a frissen megválasztott Reagan elnöknek, aki beiktatása másnapján(!) leváltotta az FDA addig tiltakozó elnökét és Arthur Hayest ültette a helyébe, aki azonnal felülvizsgálta a "túl szigorú" megkötéseket és engedélyezteaz aszpartam használatát a száraz élelmiszerekben.

Nem sokkal később elindult az a rémálom, ami a mai napig nem hajlandó alábbhagyni. 1992-re a Nutra-Sweetnek már engedélye volt az aszpartam üdítőitalokban és gyerekvitaminokban való felhasználására, szerződést kötöttek a Coca-Cola és a Pepsi céggel, mint a cégek kizárólagos aszpartam-ellátója és az FDA ekkor fogadta el a NutraSweet kérvényét az aszpartam nagy mennyiségű, szabad forgalomba hozataláról. Ekkoriban kezdődött, hogy emberek megmagyarázhatatlan betegségekkel, tünetekkel fordultak orvoshoz és a tudomány széttárta a karját: nem tudtak rájönni, mi okozza a bajt. Az aszpartam mellékhatásai lehetnek fokozatosak, vagy azonnali reakciók is.

Válasz

Müller Zoltánné üzente 12 éve

Dr. Lendon Smith amerikai orvos szerint rendkívül sok ember szenved az aszpartam káros mellékhatásaitól, de fogalmuk sincs, hogy a gyógyszerek, kezelések és gyógynövények miért nem enyhítik a tüneteiket.

Több, mint 90 mellékhatást tulajdonítanak az aszpartam fogyasztásának.

Hihetetlennek tűnik, nem? Pedig nagyon igaz. Hogy képes egyetlen vegyi anyag ekkora kárt okozni?

Az aszpartam a vérbe kerülve lebomlik, és így képes keresztülutazni az egész testen, és bármilyen szövetbe lerakódni.

A ciklamáttal vagy a szacharinnal ellentétben az aszpartamot megemészti a szervezet. Elfogyasztása után a benne lévő metanol (faszesz) formaldehiddé, majd hangyasavvá változik. A formaldehid belégzése halálos, rákkeltő.

További összetevői, a fenil-alanin és az aszpargin sav pedig mérgezőek. Ha a később felsorolt mellékhatásokból többet is észleltél már magadon, esetleg fizikailag megmagyarázhatatlanul gyengülsz, azonnal tedd le a diétás kólát.... És ha még semmilyen reakciót nem észleltél, azon szerencsések közé tartozol, akik visszafordíthatatlan károsodások nélkül úszhatják meg az eddigi aszpartam-fogyasztást, már amennyiben egy életre elfelejted az ezzel édesített élelmiszereket.

Válasz

Müller Zoltánné üzente 12 éve

És ez nem vicc. Az FDA-hoz mindössze néhány év alatt több, mint tízezer NutraSweettel kapcsolatospanaszbejelentés érkezett , amely az összes beérkező panasz 80 százalékát tette ki. Ennek ellenére azÉlelmiszer-és Gyógyszerellenőrző Hivatal semmit nem tett annak érdekében, hogy tájékoztassa a közönséget, akik egyértelműnek gondolják azt, hogyha egy termék agyon van reklámozva, az csakis egészséges lehet. Az aszpartam-ellenesek elnöke szerint: "Az aszpartam az egyetlen olyan génmanipulált termék, amelyről tényleges bizonyítékaink, világos nyilvántartásaink és esettörténetek vannak, melyek azt bizonyítják, hogytömegbetegségeket és halált okozhat".

Valószínűleg nem véletlen, hogy a gyógynövényből nyert és teljesen ártalmatlan szteviát, mint elterjedt versenytársat viszont betiltották jó időre az Egyesült Államokban. Épp pár hónappal az előtt, hogy a NutraSweet, mint asztali édesítő forgalomba került volna. És talán az sem véletlen, hogy Új-Zélandon ma már tiltott adalék anyagnak számít az aszpartam. Hogy miért nem mindenhol? Szenzációs PR-úthengert vezet a NutraSweet. Nagyon meggyőzőek, és ahol az aszpartam ellen szólók felütik a fejüket, "ők megjelennek és elhiteltelenítik a forrást. Azért a több milliárdért évente ...â01D Szerencsére az Egyesült Királyság és az Európai Unió is elfogadta azt a javaslatot, hogy végezzenek független kutatásokat az aszpartam "biztonságos" mivoltával kapcsolatban.

Válasz

Müller Zoltánné üzente 12 éve

Ha ez mind hihetetlennek is hangzik számodra, "biztos, ami biztos" alapon azért olvasd el a címkét és légy résen mindennel, ami "light", mert aki cukormentesen szeretne táplálkozni, lépten-nyomon csak aszpartamba botlik.

Néhány tipikus termék, amit ezzel édesítenek:
- szénsavas és rostos üdítőital,

- joghurt,

- fagylalt,

- reggeli készítmények,

- pezsgőtabletta(!),

- sportital,

- gyerekvitamin(!),

- lekvár,

- szinte minden rágógumi és diabetikus termékek,

- kevés kivétellel maguk az édesítőszerek akár folyékony, tabletta, kristályos és por alakban .

Az aszpartam néhány mellékhatása :

látászavarok, szemfájdalom, fülcsengés, hallásgyengülés, epilepsziás görcsök, migrénes fejfájás, egyensúlyzavarok, memóriavesztés, állandó álmosság, végtagzsibbadás, részleges bénulás, remegés, depresszió, ingerlékenység, agresszió, álmatlanság, fóbiák, szapora szívverés, légzési nehézségek, hányinger, hasmenés, véres széklet, hasfájás, nyelési fájdalom, bőrviszketés, kiütések, asztma, herpesz, tályog, menstruációs zavarok, a haj elvékonyodása, hajhullás, hirtelen súlyvesztés, fokozatos súlygyarapodás, fájdalmas vizelés, túlzott szomjúság , bedagadt lábak, visszafordíthatatlan agykárosodás, születési rendellenességek, gyomorfekély, ízületi fájdalmak.

Megkérek mindenkit a dolgok súlya miatt, hogy minden közvetlen ismerősének ezt küldje el körlevélként, hadd tudódjon ez ki.

Válasz

Müller Zoltánné üzente 13 éve

A cukor az új cigaretta!

A cukor olyan veszélyes, hogy a dohányhoz és az alkoholhoz hasonló szigorral kellene kezelni – állítják szakemberek, akik szerint a cukor évente 35 millió ember haláláért felelős közvetve a diabéteszen, a szívbetegségeken és a rákon keresztül.

A University of California San Francisco kutatói a Nature magazinban megjelent tanulmányukban azt írják, hogy a cukor nem csak elhízást okozhat, de az általunk fogyasztott mennyiségben megváltoztatja a metabolizmust, emeli a vérnyomást és károsítja a májat is. Az egészségügyi kockázatok nagyon hasonlóak az alkoholéhoz, ami persze nem is csoda, tekintve a közös eredetet.

A cukorfogyasztás az elmúlt 50 évben megháromszorozódott a világon és az egyik kulcstényezője a világszerte járványszerűen terjedő elhízásnak. Ám a kutatást végző szakemberek szerint ez csak az egyik következmény.

„Egészen addig, amíg a közvélemény csupán plusz kalóriaként tekint a cukorra, esélyünk sincs mindezen változtatni. Van jó és rossz kalória, miként van jó és rossz zsír, jó és rossz aminosav, jó és rossz szénhidrát” - hangsúlyozza Dr. Robert Lustig.

Különadó, korlátozott hozzáférés...

Kutató- és szerzőtársa, Dr. Claire Brindis szerint a közvéleményt hatékonyabban kellene tájékoztatni a veszélyekről, melyek nagyon hasonlóak a dohány- és alkoholtermékekéhez.

A csapat azt javasolja, hogy különadót kellene kivetni a cukorra, korlátozni kellene a hozzáférést és szigorítani kellene az iskolákban és munkahelyeken magas cukortartalmú termékeket árusító automaták engedélyeinek kiadását.

A kutatók ugyanakkor hangsúlyozzák, nem betiltásról beszélnek, hanem arról, hogy finoman rá kellene vezetni az embereket arra: kevéssé vegyék természetesnek a cukorfogyasztást és hogy az alacsonyabb cukortartalmú élelmiszerek olcsóbbak és könnyebben hozzáférhetőek legyenek.

Válasz

Ugrás a(z) oldalra

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu